Yael Aartsma over “Wat als de handel stilvalt?” in Pakhuis de Zwijger

Yael Aartsma (zij/ haar)

Transitiemaker

220608_tegenlicht

Van zonnebloemolie tot mondkapjes, en van medicijnen tot elektrische auto’s. De laatste jaren worden we met regelmaat geconfronteerd met tekorten, lange levertijden en stijgende prijzen op tal van producten. Als gevolg van geopolitieke spanningen, extremer weer en verschillende crises functioneren de lange, complexe internationale handelsstromen niet meer zo gesmeerd als voorheen. Met lege schappen tot gevolg. Hoe moeten we omgaan met lange internationale supply chains, die regelmatig onverwacht stilvallen?

De VPRO Tegenlicht documentaire “Wat als de handel stilvalt” wordt op maandag 6 juni om 20:20u uitgezonden op NPO2. In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zet Pakhuis de Zwijger -aan de hand van filmfragmenten – het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.

Samen met de documentairemaker en andere gasten, duikt transitiemaker Yael Aartsma  verder in de discussie over de oorsprong en toekomst van de lange internationale toeleveringsketens die nu voor al die problemen zorgen. Sinds de sterke stijging van internationale handel in de jaren tachtig is het niet ongebruikelijk om onderdelen uit meer dan veertig landen aan te treffen in een product, maar het nadeel is dat een kleine verstoring de productie al in gevaar kan brengen. Is dat model nog toekomstbestendig?

Yael Aartsma is politicoloog en milieuwetenschapper met een integrale blik waarbij ze de brug probeert te slaan tussen natuurwetenschappelijke en sociale aspecten in projecten. Momenteel is ze werkzaam als transitiemaker bij Squarewise & Programmamanager Wijken met Nieuwe Energie bij Stroomversnelling. Ze adviseert in haar rol (overheids)organisaties over de stappen die ze kunnen zetten in de energietransitie naar een circulaire economie.