Wat we lezen deze zomer: 6 boeken voor in de hangmat
Inger van Dooren (zij/ haar)
Jeske Zonneveld (zij/ haar)
Leonie van der Steen (zij/ haar)
Rafael Heredia (hij/ hem)
Yael Aartsma (zij/ haar)
Marlien Sneller (zij/haar)
Op zoek naar een goed boek deze zomer? Onze transitiemakers tippen hun favoriete boeken voor in je campingstoel, in de trein of aan het zwembad.
Kinderen van Moeder Aarde | Thea Beckman
Deze zomer zou Thea Beckman 100 jaar geworden zijn. Geen beter moment om dit eerste deel van Beckmans trilogie over de toekomst onder de aandacht te brengen. Ik heb het boek als kind verslonden. Beckman beschrijft een wereld waar vrouwen meer macht hebben dan mannen en waar de samenleving in balans is met de natuur. Heb je het boek vroeger niet gelezen? Neem ‘m dan nu mee op vakantie! Ook voor volwassenen heel inspirerend (en het leest lekker weg in je hangmat).
Marlien Sneller
Tot in de hemel | Richard Powers
Pulitzer Prize-winnend boek met 7 losse verhalen waarin beschreven wordt hoe bomen met ons leven verweven zijn. Eén van de wijsheden uit het boek: na elke mass extinction kwamen bomen weer terug. Bomen zijn gewoon fantastisch! Het is een lijvige roman. Fijn, want als je begint, wil je er elk moment van de dag in lezen. Dat levert je dus een heerlijke vakantie, of een gebroken werkweek op.
Leonie van der Steen
Europa. Een persoonlijke geschiedenis | Timothy Garton Ash
In dit boek neemt Timothy Garton Ash je mee door de geschiedenis van Europa, vanaf de Tweede Wereldoorlog tot aan de oorlog in Oekraïne. Dat doet hij aan de hand van aanstekelijk geschreven anekdotes en persoonlijke verhalen. Garton Ash laat zien hoe de geschiedenis steeds weer wordt beïnvloed door onderliggende systemen, toeval en persoonlijke keuzes. Niks ligt vast, al lijkt dat soms zo. Ook de grootste uitdagingen waar we nu in Europa mee kampen kunnen kantelen door toeval en persoonlijke keuzes. Dat inspireert mij voor de toekomst.
Jeske Zonneveld
Soil, soul, society: a new trinity for our time | Satish Kumar
Satish Kumar wil mensen leren om anders met de aarde om te gaan; vol liefde en eerbied. Dit boek is voor mij een grote inspiratiebron. Zo treffend, verhalend en indringend geschreven, met zoveel levenservaring richtinggevend voor de grote problemen van onze tijd. Het heeft mij veel inzichten en houvast gegeven. (Ook aan te raden als luisterboek in de trein, bus of auto, Satish Kumar leest ‘m zelf voor!)
Yael Aartsma
The Weed | Quentin Blake
Om samen met je kinderen te lezen (in het Engels, dat wel, want het boek is nog niet in het Nederlands verschenen). In dit Jaap en de Bonenstaak-achtige verhaal ontdekt familie Meadowsheet een plant die hen op allerlei manieren vooruit helpt. Een boek over de kracht van samenleven met de natuur. Quentin Blake is beroemd door zijn tekeningen voor de boeken van Roald Dahl. Geen zoetsappige illustraties dus, maar rauwe, grappige, lekker viezige tekeningen.
Rafael Heredia
Jagen, verzamelen, opvoeden | Michaeleen Doucleff
Wat we van oude culturen kunnen leren over het opvoeden van kinderen. De Amerikaanse schrijfster, die zelf heel wat te stellen heeft met haar dochter, onderzoekt hoe de Inca, de Inuit en de Hazda zonder strijd en stemverheffingen hun kinderen grootbrengen. Ze laat zien hoe wij in het westen met elkaar omgaan: controlerend en vanuit wantrouwen. Terwijl we veel kunnen leren van een socialere aanpak, gebaseerd op samenwerking en vertrouwen. Ook de moeite waard voor mensen zonder kinderen.
Inger van Dooren