photo_2021-12-01 14.06.56

Tuinderij Kansrijk

Tuinderij Kansrijk is een biologische zelfoogsttuin. Kansrijk werkt volgens het ‘CSA’-principe, community supported agriculture, een vorm van gemeenschapslandbouw. Dat betekent dat de tuinderij leden heeft. Als lid koop je per oogstseizoen een oogstaandeel. Daarvoor krijg je een eerlijk deel van de oogst. Zo delen leden samen de oogst én het risico. In een goed seizoen heb je veel, in een moeilijk seizoen heb je minder. Leden komen zelf naar de tuin toe om de oogst van het land te halen.

Alles tot aan het oogsten – gewassen telen, grond en bodem onderhouden, teelten verzorgen – wordt gedaan door tuinders. Dat gebeurt volgens biologische methodes, met veel aandacht voor bodem en biodiversiteit. Collega Vincent Oberdorf is één van de tuinders.

De overgang naar een volhoudbaar voedselsysteem vraagt om een nieuwe, hechtere relatie tussen consumenten en hun eten. En tussen burgers en boeren. Daar levert Kansrijk een bijdrage aan. Kansrijk experimenteert ‘in het klein’ waar Squarewise op grotere schaal aan werkt: van nieuwe verdienmodellen tot true pricing tot gemeenschapsvorming.