Vooruit in de landbouwtransitie | Workshopreeks voor ambtenaren

Je begint elke dag gedreven aan je werk, omdat je het beste wilt voor ons landelijk gebied. Tegelijkertijd is het in je werk lastig om hierin een effectieve rol te pakken. Je neigt te verzanden in afstemmen en plannenmakerij, terwijl de beweging buiten moet plaatsvinden. Bestuurders hebben vaak nog geen concreet beeld van de toekomst die ze aan het bouwen zijn. Er zijn botsende belangen en veel boeren zeggen dat ze wel willen ontwikkelen, maar niet kunnen. 

Herken je je in deze punten? Grote kans dat je bij een overheidsorganisatie aan de landbouwtransitie werkt. Geen makkelijke klus. In deze workshopreeks (2 keer een dagdeel) ontdek je waar de ruimte zit om de landbouwtransitie vooruit te brengen. En wat dat betekent voor jouw dagelijkse werk.  

Wanneer? 14 en 28 november, 13:30-17:00 uur 
Voor wie? Voor overheidsprofessionals die werken aan de landbouwtransitie. Bijvoorbeeld bij een gemeente, provincie of ministerie. 
Aantal deelnemers maximaal 20 
Prijs 575,- ex. btw p.p.  
Locatie Eemlandhoeve, Bunschoten-Spakenburg
Aanmelden? Dat kan tot en met 31 oktober, via het formulier onderaan deze pagina

Vooruit in de landbouwtransitie

De landbouwtransitie is een complexe veranderopgave. Middelen, rol en mandaat zijn vaak nog niet duidelijk. Tel daar de weerbarstigheid van de landelijke politiek, uiteenlopende belangen en een gebrek aan onderling vertrouwen bij op. En voilà: zie daar de spagaat waarin veel ambtenaren zitten.   

In deze workshop leer je in 2 dagdelen hoe je toch effectief aan de landbouwtransitie kunt werken. Je krijgt inzicht in de rollen en taken die de gemeente en provincie kunnen spelen, door met een transitiebril én door de ogen van boeren naar je opgave te kijken. Je leert meer over transitiekunde en het reilen en zeilen van boerenbedrijven. Je krijgt praktische handvatten mee voor je dagelijkse werk: welke tactieken kun je inzetten om je werk goed te doen? Welke rol kun je als ambtenaar nemen om boeren een aantrekkelijk toekomstperspectief te bieden?   

Programma

Dagdeel 1: Transformatieve overheid | Zo geef je invulling aan transitietaken

Na vandaag weet je:

  • waarom het systeem, en jouw organisatie, nog niet zijn ingericht op transities
  • hoe het framework van de Transformatieve Overheid jou kan helpen in je dagelijkse werk

Dagdeel 2: Alternatieve bestaansmodellen voor boeren 

Na vandaag weet je: 

  • door de bril van boeren te kijken die het anders willen doen 
  • wat de kansrijke alternatieven zijn en welke rol jij en je collega’s daarin kunnen spelen 

Na afloop praten we na met een drankje. 

Vragen of opmerkingen?

Stuur dan een mailtje aan Inge Luyten, via inge@squarewise.nl

Over de trainers

  • Johannes RegelinkJohannes heeft een achtergrond als ecoloog, en is parttime boer (melkvee en akkerbouw) in de Achterhoek en transitiemaker bij Squarewise. Johannes verbindt zijn eigen, doorleefde ervaring als boer die het anders wil doen met grotere systeemvragen. Zoals een ecoloog naar ecosystemen kijkt, zo kijkt hij naar de samenleving. Doordat hij ook met de boeren in het zand staat, ziet hij als geen ander wat boeren nodig hebben om in beweging te komen en te blijven. Hij daagt overheden uit om de voorwaarden te scheppen die daar zo hard voor nodig zijn.
  • Vincent Oberdorf – Zijn achtergronden als bestuurskundige en plattelandsontwikkelaar oefent Vincent in de praktijk dagelijks uit; als transitiemaker bij Squarewise en als tuinder bij Tuinderij Kansrijk, een tuinbouwbedrijf in Groenekan met 300 oogstleden. Daarmee heeft Vincent veel reële ervaring in de praktijk met verschillende soorten boeren en hun zoektocht naar een ecologisch en economisch duurzaam verdienmodel. En hoe de samenwerking met overheden die zoektocht kan maken of breken.
  • Inge Luyten – Inge is opgeleid als bioloog en werkt inmiddels ruim tien jaar aan het versnellen van duurzame transities, als projectleider, procesbegeleider en trainer. Bij Squarewise werkt Inge in de praktijk met een grote diversiteit aan stakeholders aan o.a. circulariteit, en biobased en natuurinclusief bouwen. Daarnaast ontwikkelt en verzorgt ze opleidingsprogramma’s voor onder meer overheidsprofessionals over transitiedenken en hoe je dat toepast in je dagelijkse werk. Daarbij werkt ze veel met het gedachtegoed en framework van de Transformatieve Overheid.
  • Dieke Schutjens Dieke is opgeleid aan de Universiteit van Wageningen als klimaatwetenschapper. Bij Squarewise adviseert ze sinds vijf jaar overheden over hun rol in transities. Overheden zijn zoekende naar een nieuwe structuur, cultuur en werkwijze om te werken aan systeemverandering. Betrouwbaar, onafhankelijk en efficiënt zijn is niet meer genoeg. Het framework van de Transformatieve Overheid onderscheidt 5 transitietaken die cruciaal zijn voor het slagen van transities. Die zorgen dat ambtenaren hun rol goed kunnen pakken. Dieke is als geen ander in staat om de verbinding te leggen tussen theorie en de praktijk: zij helpt je om je opgedane kennis om te zetten in concreet handelen.  

Schrijf je nu in