Afbouwen in de bouw – Wat ga jij opruimen om ruimte te scheppen voor een circulaire toekomst?

afbouw Brabantse Aanpak Circulair Bouwen Circulair en biobased bouwen Duurzame strategieën & beleid

Jeske Zonneveld (zij/ haar)

Transitiemaker

Yael Aartsma (zij/ haar)

Transitiemaker

1730210717895

Mooi hè, die geel-rood-oranje herfstbladeren die nu aan de bomen hangen. Het maakt onze wereld tijdelijk een stukje kleurrijker. Bijna jammer dat ze neerdwarrelen en op de grond vergaan. Maar dat is juist goed: zonder dat vergaan, komen er in het voorjaar geen nieuwe, groene bladeren. Zo werkt de natuur, en zo werkt het ook in de bouw. Door oude, onduurzame praktijken los te laten, maken we ruimte voor duurzame alternatieven.

Naast het opbouwen van betere, innovatieve en alternatieve circulaire ways of working, is ook noodzakelijk om af te bouwen wat lineair en niet-duurzaam is. Dat kan voor partijen in de bouw behoorlijk wennen zijn. Nieuw en méér is vaak het adagium, maar het is zeker mogelijk om stappen te zetten. Samen met collega-transitie-expert Yael Aartsma werken we met een groot aantal circulaire koplopers in de bouw aan concrete veranderingen.

Dit zijn de drie meest evidente lineaire bouwpraktijken om mee te stoppen:

  1. Giftige materialen
  2. Onlosmaakbare, vastgelijmde materialen
  3. Producten en (verpakkings)materiaal weggooien

Vaak voelt aan iets nieuws werken leuker en constructiever. Maar, dingen níet doen is stiekem nog wel leuker. We moeten omdenken: wat mag je weglaten, wat hoeven we niet meer te doen met elkaar? Waar wil je eigenlijk mee ophouden?

Afgelopen maand sprak ik voor de leden van Koninklijke Bouwend Nederland – Afdeling Brabant Mid-West en pleitte ik voor het stoppen met ongezonde gewoonten in de bouw. Ik gebruikte daarbij de analogie van Stoptober, de maand waarin mensen massaal stoppen met roken. Niemand vindt het leuk om daaraan te beginnen, maar iedereen die gestopt is, wil niet meer terug. Dus: gun jezelf en je omgeving die kans. Dat is een kwestie van circulair gezond verstand. Een bouwwereld zonder giftige materialen is een bouwwereld waar mensen graag werken en waar woningen zijn waar mensen gezond in kunnen wonen.

Bovendien wil niemand op de bouwplaats spullen weggooien (die nota bene veel geld hebben gekost). Dat horen en zien we regelmatig. Iedereen wil materiaal gebruiken waar met aandacht in is geïnvesteerd. Bezoek maar eens een biobased of circulaire bouwplaats zonder giftige materialen en zie hoe blij iedereen daar rondloopt.

En ja, het kan, laten circulaire koplopers in de bouw zien. Zoals het netwerk Brabantse Aanpak Circulair Bouwen (BACB), waar meer dan 55 partijen – van woningcorporaties en gemeenten tot aannemers en toeleveranciers – samenwerken aan de versnelling van circulaire bouw in Brabant. Onder regie van Yael en mij, als kwartiermaker en coördinator van het netwerk, werken de BACB-partners aan hun afbouwpad voor lineaire materialen en werkwijzen.

Een aantal BACB-partners is al begonnen. Zo spraken we onlangs tijdens een BACB-evenement met Lauran van Poppel en Kurt Vissers van PUYCK, die nog niet eerder specifieke afbouwpaden hadden bepaald. Nog geen dag later kregen we bericht dat ze samen met collega’s vijf materialen op de ‘zwarte lijst’ hebben gezet. Materialen die eigenlijk ‘troep’ zijn, die ze voorlopig liever niet gebruiken en op korte termijn per definitie niet meer gebruiken. Een duidelijk afbouwpad dus, dat ruimte schept voor duurzame alternatieven.

Welke keuzes maak jij vandaag om ruimte te scheppen voor een circulaire toekomst? We gaan graag samen met je om tafel om te kijken wat er op jouw zwarte lijst kan, en om je te helpen kiezen wat je vandaag, morgen, en over twee jaar mee kunt stoppen. Dus, wil je je huidige lineaire werkwijze opruimen en ruimte maken voor het nieuwe? Stuur ons een mail en we helpen je graag!