Niet voor de droge voeten van onze kinderen, wel voor hun portemonnee
Met minder dan 1% van de wereldwijde energieconsumptie gaat Nederland de klimaatverandering van de aarde niet stoppen. Als kikkerland kunnen we enkel anticiperen op de harde gevolgen van de opwarming van de aarde: De afsluitdijk versterken, de duinen ophogen en onze kinderen zwemles geven in tropisch water.
De relevantie van de energietransitie
Wie meent dat een extra trui aandoen of dubbel gebruik van een warm bad ons minder afhankelijk maakt van de Russen of Noren heeft het eveneens mis. Uiteraard bestaat de totale energievraag uit de som der infinitesimaal kleine vraagjes. Maar zelfs dan staat jouw totaal jaarlijks warmtegebruik van een warme douche (300m3 gas = 3MWh) in schil contrast met een taxi ritje van een Boeing 747 van Gate 13 naar startbaan 8 op Schiphol (1000kg kerosine = 12MWh). Wat is dan nog de relevantie van de Nederlandse energietransitie? De praatjes uit Den Haag over de toekomst van onze kinderen blijken kletskoek. Misschien moeten we het enkel nastreven voor een besparing in onze portemonnee.
Portemonne?
Inderdaad, je portemonnee. Laten we die portemonnee wat breder trekken en kijken naar de Nederlandse economie.
De impuls die er momenteel is in de wereldwijde energietransitie is er een waar gigantische kansen liggen voor ons kikkerland. Voor een revolutie in energiegebruik is diepe kennis nodig. Voor een revolutie zijn voorbeelden nodig. En bovenal voor een revolutie is een leider nodig. Iets of iemand of een ideologie die de kar trekt. Voorop gaan, beslissingen nemen en daarmee de transitie versnellen. Nederland kan dit zijn. De blauwdruk voor de wereld. Zoals we dat zijn geworden na de watersnoodramp.
Windmolendijken en getijenergie
Laten we onze dijken creatief bebouwen met windturbines. Dit zal de Engelsen overtuigen dat een bevolking wel degelijk een veranderende omgeving kan accepteren. Laten we het eb-vloed getij gebruiken om heel Zeeland te voorzien van energie.
Technisch kan het, financieel moeten we even diep in de buidel tasten. Maar de burgemeester van New York zal dit lezen in de krant en weten dat zijn getij een potentie heeft om heel Manhattan van energie te voorzien.
Van Nederland naar Australië en verder
Laten we de wanden van de Euromast bedekken met zonnepanelen. Het Nederlandse wolkendek is weliswaar niet optimaal voor deze vorm van energie opwekking, noch zal de verticale oriëntatie van de panelen de efficiëntie ten goede komen. Maar de Australiërs zullen vernemen dat wij elk gebouw zelfvoorzienend kunnen maken met zonne-energie. Een opdracht om dit te doen met de Sydney Opera zal ons visitekaartje worden voor hetzelfde project met de Chinese Muur en de Burij al Arab.
Droge voeten voor de hele wereld
Kennis, een voorbeeldfunctie en kartrekker. Nederland moet de kans grijpen om voorop te gaan in de transitie om klimaatverandering tegen te gaan. Als we vooruitstrevende projecten in ons eigen land realiseren, zal de export van kennis en applicaties een enorme business worden. Banenkansen voor onze kinderen en droge voeten voor de hele wereld.
Dit stuk is geschreven door Guy Frissen
Hoe zorgen we voor een duurzame toekomst? Lees de blog.
Meer publicaties van ons lezen? Kijk hier.