Charlotte Derksen in nieuwe talkshow van Uptempo en Duurzaam Gebouwd over biobased isolatiepanelen

Circulair en biobased bouwen Voedsel en landbouw Mensen verbinden & begeleiden Vernieuwing realiseren

Charlotte Derksen (zij/ haar)

Transitiemaker

Niels Rood (hij/ hem)

Transitiemaker

duurzaam-gebouwd

Transitiemaker Charlotte Derksen schoof samen met Vincent Hendriks (bouwbedrijf Hendriks) en Rolf Gerritsen (projectleider Circulaire Economie bouw & infra, Provincie Noord-Brabant) aan in de eerste talkshow van Uptempo en Duurzaam Gebouwd. In gesprek met hosts Niels Rood ((TKI Urban Energy/ Squarewise) en Peter Linders (TKI Urban Energy) vertelde Charlotte meer over het circulaire ketenproject waarin ze experimenteerde met de productie van biobased isolatiepanelen.

Lisdodde wandpaneel

Het wandpaneel maakt het eenvoudig om biobased te bouwen. Door een pre-fab wandelement aan te bieden, hoeft er niet meer te worden nagedacht over de losse onderdelen en wordt biobased bouwen ineens simpel. Het product is geheel biobased, wat betekent dat het CO2 opslaat en geheel circulair gebruikt kan worden. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een reststroom (die Co2 opslaat) die anders niet wordt ingezet en vergaat (waardoor de CO2 weer vrij komt).

Circulair ketenproject

De ontwikkeling van het prefab lisdodde wandpaneel is onderdeel van een circulair ketenproject waarbij Squarewise als procesbegeleider en aanjager bracht Squarewise partijen uit de landbouw en bouw met elkaar in verbinding: van boeren en natuurbeheerders tot productontwikkelaars en architecten, en van componentenbouwers tot een timmerfabriek. Het project moet als voorbeeld dienen in de bouwsector en inzichten opleveren in de teelt, oogst en verwerking van lisdodde. Een grote stap voorwaarts als het gaat om de opschaling van het ontwikkelde biobased materiaal en het bijbehorende businessmodel.

Flevolandse Circulaire Innovatie 2023

Het lisdodde wandpaneel won onlangs de juryprijs voor dé Flevolandse Circulaire Innovatie van 2023. De jury beoordeelde de inzendingen op mate van circulariteit, mate van samenwerking in de keten, schaalbaarheid en het vernieuwende karakter.

Fotocredits: Duurzaam Gebouwd