Crossing the chasm – innovatieve ideeën sneller de markt laten veroveren
Wat als containers opvouwbaar zouden zijn? Dan zou lucht niet meer het grootste exportproduct ter wereld zijn. Wat als autobanden gerecycled zouden worden? Dan zou ‘black carbon’ het milieu niet meer vervuilen. En wat als we met kites energie uit de wind zouden halen? Dan zouden we met zuiniger grondstofgebruik hernieuwbare energie kunnen winnen.
Het kan tegenwoordig allemaal. Begin juli werden deze innovaties bij de Ecosummit in Amsterdam gepresenteerd. Waarom zien we dan nog geen energie-kites boven de stad hangen?
Innovatieve ideeën breken niet door
Tegenwoordig kunnen veel start-ups door middel van competities en crowd-funding de eerste stappen zetten. Verder opschalen vormt echter vaak een probleem; er zijn maar weinig (duurzame) ideeën die echt van de grond komen en vervolgens massaal ingezet worden. Een verklaring hiervoor is de theorie ‘Crossing the Chasm’: de ‘early adopters’ van een product of dienst zijn vaak gemakkelijk te mobiliseren, de massa (‘early majority’) is echter veel moeilijker te overtuigen. De kloof, ‘the chasm’, tussen deze groepen moet dus overbrugd worden.
Nieuw en traditioneel kunnen elkaar versterken
Samenwerking tussen start-ups en bedrijven met veel ervaring zou bij het overbruggen van die kloof kunnen helpen. Het vertrouwen dat veel mensen in gevestigde bedrijven hebben én het kapitaal dat deze partijen vrij kunnen maken, zorgen ervoor dat de markt voor nieuwe producten en diensten gemakkelijker vergroot kan worden. Een voorbeeld is het partnership van het grote containerbedrijf CARU met een producent van opvouwbare containers. Door middel van een leasing systeem worden ineens alle klanten van Caru bereikt. Er zouden op deze manier veel meer verbanden gelegd kunnen worden. Bij voorbeeld zou Brigdestone, een van de grootste autobandenproducenten, het recyclen van black carbon uit autobanden kunnen versnellen door de vraag van recyclede black carbon te vergroten.
Naast het vergroten van de markt voor de start-up is er ook voor het gevestigde bedrijf veel toegevoegde waarde te behalen, zo vertelde Eneco tijdens de Ecosummit. In een partnership met start-up Quby is de ontwikkeling van hun slimme thermostaat voor de lange termijn gesteund. Tegelijkertijd heeft Eneco beter inzicht gekregen in de veranderingen in energieverbruik en inmiddels ontwikkelen de twee partijen samen nieuwe ideeën. Door deze ervaring is Eneco nu continu op zoek naar nieuwe ideeën van start-ups om in te investeren.
Oproep voor meer slimme samenwerking
De flexibele manier van werken in een start-up zal vaak botsen met de traditionele structuur van een langer bestaand bedrijf. En het behouden van de autonomie van start-ups is zeker belangrijk voor hun creatieve processen. Crossing the chasm vraagt daarom juist om slimme samenwerking tussen onervaren en ervaren. Dit begint met het uitproberen en het leren van elkaar. Zo kunnen innovatieve ideeën vaker de grote massa bereiken en kunnen ze een grotere bijdrage leveren aan de transitie naar duurzamere oplossingen.
Dit stuk is geschreven door Saskia Tegnell.
Slimme samenwerking is ook belangrijk tussen jong en oud: lees ook de blog hierover.
Meer publicaties van ons lezen? Kijk hier.