Nieuwsgierig geworden?
Wil je meer weten over de waardentransitie? Of heb je ideeën die bij de waardentransitie passen? Stuur een mailtje naar Leonie van der Steen via vandersteen@squarewise.com of bel 06 – 13080490. Zij spreekt je graag!
Energie, oorlog, stikstof, woningen: de crises stapelen zich op. Politici slagen er niet in een antwoord te vinden op deze maatschappelijke vraagstukken. Ondertussen klinkt de roep om een nieuw toekomstverhaal steeds luider. Een verhaal dat niet draait om economische groei en individualisme. Maar om vertrouwen, gelijkwaardigheid en collectiviteit. Een verhaal dat wél antwoord geeft op de crises die Nederland in hun greep hebben. Squarewise heeft de sleutel tot dat nieuwe verhaal: de ‘waardentransitie’. Hoe ziet de wereld eruit als we dat nieuwe verhaal omarmen?
Om de complexe problematiek van deze tijd het hoofd te kunnen bieden, moeten we ons wereldbeeld herzien. Dat wil zeggen, de verhalen waarmee we aangeven wat we in onze maatschappij belangrijk vinden – onze waarden. Als je je realiseert dat in het dominante wereldbeeld de mens centraal staat, dat zijn streven naar economische groei wordt gezien als de sleutel tot welvaart en welzijn, en dat we alle middelen die we tot onze beschikking hebben daarvoor mogen inzetten, dan is het niet gek dat we dieren, de natuur, en zelfs medemensen behandelen als grondstoffen. Zo worden kalveren bijvoorbeeld gezien als restproducten van de melkproductie – je moet immers een zwangere koe hebben om melk te kunnen produceren.
Dat dit op de lange termijn geen volhoudbare situatie is, omdat we mens en planeet uitputten, weten we ondertussen wel. Het voelt niet goed, op deze manier. Dat is de essentie van de waardentransitie: wat voelt niet (meer) goed? Willen we in een wereld leven waarin we onze kinderen leren dat iedereen uiteindelijk verantwoordelijk is voor zichzelf, waarin we steeds verder weg komen te staan van mensen die niet hetzelfde denken als wij, en waarin inwoners steeds minder vertrouwen hebben in de overheid?
Maar welke verhalen, perspectieven en waarden passen dan wél bij wat we belangrijk vinden? Die verhalen gaan over het versterken van onderling vertrouwen. Over handelen in het belang van het collectief. Over streven naar gelijkwaardige relaties en welzijn voor iedereen. En over de vrijheid je eigen potentieel te benutten, in alle lagen van de samenleving. Hoe meer we onze maatschappij volgens deze waarden inrichten, hoe meer energie er vrijkomt bij mensen om bij te dragen aan onze gezamenlijke toekomst. Als je op die manier naar de wereld kijkt, zie je op veel plekken kans voor verbetering – bij (overheids)organisaties, maar ook tussen mensen onderling.
Hebben we dit nieuwe verhaal omarmd, dan zijn de fundamenten van onze samenleving flink op de schop gegaan. Oude systemen hebben plaatsgemaakt voor nieuwe, toekomstbestendige systemen. Alle aspecten van onze samenleving hebben een transformatie doorgemaakt, omdat we opnieuw hebben bepaald hoe we ze het beste kunnen inrichten – in lijn met de waarden die we belangrijk vinden.
We zien een wereld voor ons waarin bedrijven hun winst in een fonds stoppen, bedoeld voor sociale en culturele ondernemers. Waarin bewoners gezamenlijk hun buurt inrichten en onderhouden met een buurtbudget. Waarin gemeenten burgerberaden organiseren om alle kennis, inzichten en ideeën uit de gemeenschap te benutten bij belangrijke besluiten. Waarin we het vak ‘natuur en liefde’ invoeren op scholen om kinderen te leren dat natuur de basis is van het leven, en liefde de basis van omgang met elkaar. Waarin niet winst, maar waarde de indicator is voor vooruitgang.
Klinkt dit als een aantrekkelijk toekomstbeeld? Dan hebben we goed nieuws: al deze initiatieven bestaan al. We hoeven ze alleen nog maar gemeengoed te maken.
Impliciet dragen we al jaren bij aan de waardentransitie. Als sociale onderneming werken we in al onze projecten aan een egovrije en ecovriendelijke leefwereld. Aan een gebouwde omgeving die positief bijdraagt aan het welzijn van inwoners en de natuurlijke omgeving – hoe doen we dat?
We jagen de waardentransitie natuurlijk niet alleen aan. Daarom: een grote shout–out naar de Gideon beweging, The Pollinators, We Are Stewards, Project Wijsheid, Regeneratie Coöperatie, Wellbeing Economy Alliance, DRIFT, Rebelwise, Economy Transformers, en alle andere organisaties bij wie dit gedachtegoed ook in het DNA zit. We vonden het tijd om onze eigen ideeën en drijfveren op papier te zetten. We zijn benieuwd naar die van jullie!