Betrokken partijen 

Squarewise heeft partijen uit de landbouw en bouw met elkaar verbonden, omdat zij elkaar kunnen versnellen in de transitie naar een circulair en duurzaam productieproces. Deze partijen zijn betrokken bij de productie van het wandpaneel.

Squarewise (initiatiefnemer en procesbegeleider)

Squarewise is initiatiefnemer en procesbegeleider van het circulair ketenproject. We zijn een impactorganisatie die de nieuwe wereld helpt vormgeven. Het team van transitiemakers werkt aan duurzame oplossingen voor maatschappelijke issues, zoals de energietransitie in de gebouwde omgeving, de landbouwtransitie en circulaire economie. Uit liefde voor de aarde, met aandacht voor de samenleving.

Burgerboerderij Oosterwold (verwerking)

Burgerboerderij Oosterwold is een agro-ecologische boerderij. Als agro-ecologische boerderij kijken we hoe we lokale middelen, relaties en kennis in kunnen zetten voor een weerbare en productieve landbouw. We bieden ruimte aan lokale ondernemers en inwoners om samen voedsel te produceren, te verwerken en te eten. In een aantrekkelijke omgeving waar je elkaar makkelijk kan ontmoeten en alle benodigde voorzieningen beschikbaar zijn.

Gemeenschapsvorming staat bij ons hoog in het vaandel. We kiezen daarom voor andere economische principes. We vinden het belangrijk om onze landbouwgrond weer onderdeel te laten zijn van de samenleving: samen beslissen over ons landschap en ons voedselsysteem. Bovendien brengen landbouw en natuur ritme en helpen ze mensen te ‘aarden’. Dit alles kan mensen dichter bij elkaar brengen.

Grown.bio (mycelium isolatiemateriaal en afwerking product)  

Grown.bio maakt bio based panelen met lisdodde. De biobased panelen ‘gegroeid’ met mycelium en lisdodde. Het eindproduct is gezond, goed isolerend, brandvertragend en volledig biologisch afbreekbaar. Het werken met Lisdodde betekent voor Grown bio een uitbreiding van het assortiment aan grondstoffen (reststromen!) die met mycelium tot vormen worden gegroeid. De eerste en belangrijkste reststroom waarmee Grown bio werkt is hennep, en na enkele proefprojecten kan nu dus ook met lisdodde worden gewerkt.

De producten van Grown.bio worden gegroeid in mallen, die de vorm van het uiteindelijk gewenste product hebben. in deze mallen groeit de reststroom-mycelium massa 5-6 dagen, en wordt het op de 7e dag afgebakken waardoor de mycelium wordt gedood en er een sterk en licht product ontstaat. Het kan wel omschreven worden als een natuurlijke piepschuimvervanger: alle grondstoffen zijn volledig bio based.

De panelen die Grown bio maakt kunnen maximaal 120*120*70 cm zijn.

VanHier (lisdodde binnenbeplating) 

VanHier ontwerpt en vervaardigt bio(circulaire) materialen en woonproducten en richt haar op sociale en circulaire impact waarin ambachtelijke productie en bewust consumeren centraal staat. In eigen beheer heeft VanHier een biomateriaal ontwikkeld: BioM. De mogelijkheden zijn legio, zo kunnen ze agrarisch-, tuinbouw- en natuur afval verwerken. Maar ook snelgroeiende gewassen en natte teelten, waaronder lisdodde, zodat er CO2 wordt opgeruimd en vastgelegd. BioM is vormbaar & buigbaar dat kan worden gelamineerd (meerdere lagen) om sterkte-eigenschappen te verkrijgen voor constructieve toepassingen. Het is toepasbaar als fineerlaag (biolaminaat) met een decoratief effect voor in de interieurbouw of binnen de meubelbranche. Afbreekbaar (composteerbaar), recyclebaar en vocht afneembaar; geschikt voor binnen-toepassingen.

FlevoTimmerfabriek (houten buitenbeplating) 

FlevoTimmerfabriek is gespecialiseerd in houten kozijnen, ramen en deuren. Maar u kunt ook terecht bij ons  voor een volledige woning of tiny house. Veel van wat we in onze fabriek maken is maatwerk. En als het maar van hout is, want daar gaat onze voorliefde naar uit. Hout is een natuurproduct en voelt aangenaam. Hout is duurzaam, brandveilig, sterk en heeft een hoog isolerend vermogen. En wij vinden hout een heerlijk materiaal om mee te werken.

Veiligheid staat bij ons voorop, daarnaast zijn duurzaamheid en kwaliteit twee pijlers die bij ons continu in ontwikkeling zijn en waar een hoop tijd en aandacht aan besteed wordt. De duurzame maatregelen die wij treffen zijn effectief. Zo maken wij gebruik van duurzaam hout, voorkomen we materiaalverlies en zijn in de fabriek diverse aanpassingen gedaan om een zo groen mogelijke productie te kunnen voeren.

Ralf van Tongeren (ontwikkeling product en specificaties)

Naast een ervaren ecologisch architect met grote kennis van biobased materialen is Ralf, als bestuurslid van Kalkhennep Nederland, tevens een groot pleitbezorger van dit biobased bouwmateriaal dat zoveel potentie heeft.

Roelof Piek (teelt en oogst)