Squarewise te gast bij Cobouw Café
Onze transitiemaker Leonie van der Steen sprak met Doekle Terpstra, Leen van Dijke en Jan Rotmans tijdens het Cobouw Café over ‘hoe de bouwsector zo snel mogelijk in Parijs komt’. Gespreksleider Thomas van Belzen vatte in de CoBouw het gesprek samen onder de kop ‘Duurzame bouw gebaat bij afzwaaien 50plus-ceo.’
Die kop komt voort uit de uitspraak van Leonie ‘dat ze benieuwd zou zijn wat er gebeurt als alle CEO’s van boven de 55 jaar oud plaats maken voor jongeren’. Dat soort radicale ingrepen zijn nodig om de broodnodige frisse wind te creëren die zij – en andere aanwezigen, zoals René Breman en Suze Gehem – proberen neer te zetten. De generatie die de gevolgen van klimaatverandering gaat meemaken, durft radicalere keuzes te maken die nu nodig zijn. Uiteraard blijft er een rol voor de ervaren rotten in het vak. Niet meer op de stoel, maar er naast. Coachend, als oude wijze Indianen. Leen van Dijke reageerde gemaakt geschrokken, maar onderschreef het punt; gevestigde belangen zitten in de weg van de toekomst.
Een integrale aanpak is nodig
Daarnaast drong Leonie aan op een meer integrale aanpak van de transitie. Bekijk de opgave in de bouwsector niet op zichzelf, maar verbind met vraagstukken in landbouw, gezondheidszorg, mobiliteit. En wees je bewust van de effecten van keuzes van nu op de situatie van morgen; hoge temperatuur warmtenetten in private handen maken dat we decennialang economische macht leggen bij een aantal centrale spelers. Terwijl een ‘all-electric’-oplossing zorgt dat bewoners juist onafhankelijker worden. In een buurt waar bewoners samen zorgen dat er een zonnedak, warmtenet of buurtbatterij komt, herstelt het besef dat we invloed hebben in onze leefomgeving. Én er zelf keuzes in kunnen en zouden moeten willen maken. Het legt de basis voor een andere samenleving; een waarin we weer voelen dat we invloed hebben op onze directe omgeving.
Verandering & innovatie komt van onderaf
Tenslotte merkte je in het gesprek dat het feit dat Squarewise zelfsturend en steward owned is, Leonie een duidelijk vertrouwen geeft in initiatieven van onderaf. Desgevraagd antwoordde ze dat overheidsbeleid, en specifiek het regeerakkoord, op hoofdlijnen moet blijven. Hoe meer invulling gegeven wordt, hoe meer innovatieve oplossingen onmogelijk gemaakt worden. Blijf open staan voor ideeën van onderaf. Het ‘woman on the moon’ plan van Marjan Minnesma hoeft niet bedacht te worden door ambtenaren. Die moeten het vooral niet in de weg zitten. Als we ruimte laten voor dit soort initiatieven, kunnen we snel genoeg in Parijs zijn. Jan Rotmans en Leonie zetten zich daarom in om met de Gideon beweging de kracht van alle veranderaars in de bouw te bundelen. Parijs is in 5 dagen te lopen. De inzet moet dus vooral zijn dat we daar met zoveel mogelijk mensen aankomen.
In een half uurtje kijk je het gesprek hier terug:
Voorafgaand van het Cobouw Café was Leonie ook te horen in deze podcast
Luister hieronder de Cobouw podcast Bouwondernemers aflevering: Doorzagen 13 “De do’s en don’ts van de energietransitie in de bouw.” Op minuut 31:28 sluit Leonie van der Steen af met haar boodschap voor de energietransitie!