Welke schadelijke bouwmaterialen kunnen écht niet meer? Squarewise en Cirkelstad vragen jou om hulp!

Circulair en biobased bouwen Vernieuwing realiseren

Yael Aartsma (zij/ haar)

Transitiemaker

Inge Luyten (zij/ haar)

Transitiemaker

lineaire-bouw©milivoj-kuhar

Werk jij in de bouw- of vastgoedbranche? Dan vragen we jouw visie op de toekomst van huidige bouwmaterialen in een circulaire bouw. Welke bouwmaterialen moeten we eigenlijk per vandaag afschaffen? Welke staan een circulaire economie in de weg? Squarewise en Cirkelstad hebben een enquête opgesteld waar deze vragen in terugkeren.

De meeste mensen associëren circulaire bouw met het introduceren, opschalen en versnellen van circulaire innovaties. Er wordt gewerkt aan steeds hoogwaardigere recycling, meer hergebruik, nieuwe circulaire normen en samenwerkingen om materiaalstromen uit te wisselen. Het is echter ook van belang om te stoppen met materialen die vernieuwing en een circulaire economie in de weg staan. Dat begint bij dingen ‘niet meer normaal’ vinden en die dingen vervolgens actief af te breken. Denk hierbij aan het stoppen met de wijdverbreide toepassing van virgin beton, PUR, kit en andere milieuvervuilende en toxische materialen. 

Om te bepalen wat we niet meer normaal moeten vinden hebben Cirkelstad en Squarewise een enquête uitgezet. Hierin vragen ze aan de bouwsector – van ontwikkelaars en bouwers tot slopers en urban miners – van welke materialen we als eerst afscheid moeten nemen. Wat is er nodig voor een circulaire toekomst? Hoever staat het met de ontwikkeling van alternatieven? De uitkomsten van de enquête worden verwerkt in een Green Paper over het afbreken van schadelijke bouwmaterialen om tot een circulaire bouw te komen.

De 5 korte vragen zijn tot en met 19 september te beantwoorden via http://tiny.cc/vragenlijstcirculairebouw.

 

Wat moeten we niet meer normaal vinden?

In opdracht van Cirkelstad werkt Squarewise aan een Greenpaper over ‘Het nieuwe ‘niet meer normaal’’. Deel uw ideeën hierover uiterlijk 9 september 2022 met ons via de 5 vragen in deze korte enquête. Uw feedback levert ons waardevolle inzichten hiervoor. We verwachten de Green Paper eind oktober 2022 te publiceren via www.cirkelstad.nl.